7 saker att tänka på när du köper begagnad truck

Att köpa begagnade truckar är förknippat med en viss risk, precis som att köpa begagnade bilar. Viktigt att komma ihåg är att den tidigare ägaren till den begagnade trucken har bytt ut den av någon anledning – oftast att man vill ha en nyare, mer tillförlitlig maskin. Om du är ute efter att köpa en begagnad truck är det därför mycket viktigt att kontrollera maskinens skick innan du slår till. En maskiner som är i dåligt skick kan snabbt bli mycket dyr att reparera till användbart skick, och ofta lönar det sig då på ganska kort sikt att faktiskt köpa en ny eller i vart fall nyare truck.

1. Köp begagnad truck från en renommerad handlare

I djungeln av begagnade truckar är det kanske säkraste sättet att få tag i en bra, prisvärd truck att vända sig till en välrenommerad handlare. Duktiga handlare ser till att restaurera maskinerna innan försäljning, och har ofta ett större mått av ansvarskänsla om det skulle bli problem med trucken. Köper du trucken privat eller på auktion, eller liknande, är du helt själv – utan hjälp och med stor risk att din ”billiga” investering blir riktigt dyr.Alltså: när du ska köpa begagnad truck – vänd dig till en pålitlig handlare. Det kommer kosta några kronor mer, men är värt det alla dagar i veckan.

2. Du får vad du betalar för

Oftast stämmer den gamla klyschan: du får vad du betalar för. I och med att efterfrågan på begagnade truckar är stor pressas priserna upp. Om du hittar något för ett riktigt lågt pris är sannolikheten därför ganska stor att kvalitet och skick är otillräckliga. Bättre då att lägga några tusenlappar extra och få en maskin som du kan använda direkt, och som du kan använda under ett längre tag framöver.

3. Undvik att köpa osett

Försök att i möjligaste mån själv besikta trucken innan du slår till och köper den. Det är inte helt ovanligt att något som ser bra ut på bild visar sig vara något helt annat när det levereras till dig, och du redan har betalat.

4. Köp RÄTT truck

Detta kan låta som en självklarhet, men se till att köpa RÄTT truck för dina användningsområden! Hur mycket väger dina laster? Hur högt behöver du lyfta? Behöver du köra utomhus eller bara inomhus, eller båda? Hur högt har du i tak? Hur höga är portarna där trucken ska in? Behöver du gaffelspridning och sidoföring? Frågorna är många och alla behöver besvaras för att truckköpet ska bli lyckosamt.

5. Eltruck: Kolla batteriet!

Om du är ute efter att köpa en eltruck – kontrollera batteriets skick och ålder. Ett nytt batteri är en stor investering, inte sällan rent av en större investering än själva trucken. Därför är det av stor vikt att batterierna är i tillräckligt bra skick för det du ska använda trucken till.

6. Kontrollera gafflarna

Ett av relativt få uttryckliga krav som finns på en trucks skick är att gafflarna måste vara säkra. De måste hålla ett visst skick och får inte vara slitna under en viss nivå. Möter inte trucken dessa krav får den inte användas. Nya gafflar är dyrt – se till att du slipper tråkiga överraskningar!

7. Om det verkar för bra för att vara sant…

… så är det oftast det. Om du köper en begagnad truck i dåligt skick, och måste reparera den, blir det ganska snabbt dyrare både i reparationskostnader men främst i produktivitetsförluster än om du hade köpt en bättre och dyrare truck från början.